Un total de 4 espais de Palafrugell mostraran la versatilitat de l’artista Eduard Bigas al llarg de tot l’any 2023
• Els espais són la Fundació Vila Casas, la Fundació Josep Pla, la Fundació Cuixart i el Teatre Municipal.
Un total de 4 espais de Palafrugell acolliran en els propers mesos la visió artística d’Eduard Bigas. Després de la seva exposició al Museu del Suro, la Fundació Vila Casas, La Fundació Josep Pla, la Fundació Cuixart i el Teatre Municipal faran un poker artístic que mostrarà les versatilitat d’aquest artista establert a la ciutat de Berlín però que manté arrels palafrugellenques. A partir d’aquest proper cap de setmana, del 25 de febrer, s’inaugura a la Fundació Vila Casas – Can Mario de Palafrugell l’exposició “Gods, Demons and the Sounds of Water”. Des que Eduard Bigas abandonà la seva ciutat natal, ha transitat per bona part del món, però pocs llocs l'han marcat tant com el Japó i Taiwan. Podríem dir que les obres reunides en aquesta sala són el resultat d'una experiència transformadora, gairebé d'un viatge iniciàtic. Les influències dels ukyo-e es fan evidents en el traç precís, l'harmonia dels volums i la predominança del buit; en els fons tacats de te o, fins i tot, en el petit segell vermell que signa cada una de les teles. Però l'influx oriental es fa present en molts altres aspectes de l'obra de l'artista: la meticulositat, la lentitud dels processos, l'observació pausada de la realitat, l'estima −gairebé panteista− pel món i les seves coses... La selecció acurada que aquí presentem, sintetitza el pòsit −ja assimilat− de l'intercanvi entre cultures.
El 30 de juny serà el torn de la Fundació Josep Pla. Així, es podrà veure l’exposició “Ressonàncies europees. Palafrugell – Moscou – Londres – Berlín. Eduard Bigas – Josep Pla”. El mes de juny de l’any 1923 Josep Pla viatjava a un Berlín que, emmarcat en l’escola de la Bauhaus, s’endinsava en una gran crisi socioeconòmica prèvia a la II Guerra Mundial. Cent anys després, l’exposició Ressonàncies Europees Palafrugell Moscou-Londres-Berlín conflueix la paraula de Pla amb el dibuix d’Eduard Bigas en els diversos escenaris europeus que ambdós artistes palafrugellencs han habitat. L’exposició recórrer les estades de Pla a les ciutats europees entreteixint la mirada actualitzada d’una Europa que també pateix la inflació.
A partir del setembre agafarà el relleu la Fundació Cuixart, concretament a partir del dia 9, i ho farà amb un exposició titulada “Dialeg(s)” Eduard Bigas es retroba amb Modest Cuixart”. La Fundació Cuixart proposa el retrobament entre Eduard Bigas i Modest Cuixart, el que va ser un mestre per a un jove artista. La figura de Cuixart el consolida i l’acompanya en les primeres decisions que pren. “Diàleg(s)” Eduard Bigas es retroba amb Modest Cuixart permet a l’autor poder reunir-se metafòricament amb el seu mestre, per a ensenyar-li el recorregut viscut, l’evolució i l’opinió vint anys més tard.
D’altra banda, durant la Festa Major serà el Teatre Municipal qui acollirà un showroom amb obres de Bigas, mentre el cartell d’enguany també naixerà de la creativitat de l’artista. I abans d’acabar l’any 2023, concretament el 7 d’octubre, a Calella de Palafrugell, l’auditori de Cap Roig acollirà el concert de Joan Cuixart. El pianista i compositor palafrugellenc ha creat una peça instrumental que neix de la inspiració en l’obra de Bigas. La melodia, subtil i ambiental, s’integrarà en la mirada onírica de l’artista, i guiarà als assistents dins l’imaginari de Bigas.
Activitats paral·leles
Un documental que s’estrenarà al cinema Truffaut de Girona, una publicació amb il·lustracions de Bigas que editarà la Fundació Atrium Artis o diverses accions culturals seran les propostes que al llarg d’aquest període 2023-2024 complementaran les exposicions esmentades. Es tracta d’activitats paral·leles que han de permetre crear un univers més extens d’aquest artista de Palafrugell que és universal a través de la seva expressió artística.
Més enllà de 2023
Després de la intensa activitat artística que es viurà al llarg del 2023, també es contemplen altres propostes les quals es programaran durant el 2024. Així, el Museu Terracotta de La Bisbal d’Empordà, durant el primer semestre de l’any 2024, acollirà un showroom on l’artista mostrarà el seu treball amb peces escultòriques creades amb ceràmica. I, a partir del febrer de 2024, la Fundació Lluís Coromina – Espai Isern Dalmau a Barcelona, a partir del mes de febrer mostrarà com Bigas juga amb els formes geomètriques i el temps.
Eduard Bigas
Eduard Bigas és un pintor català, nascut l’any 1969, a Palafrugell. Actualment viu i treballa a Berlín. Ja des dels seus inicis en el món de l’art va mostrar un talent innat pel dibuix i la pintura. Durant la seva època de formació a Palafrugell es va relacionar molt amb els pintors ja consolidats de la vila com Josep Martinell, Modest Cuixart, Floreal Radresa, Rodolfo Candelaria i Tano Pisano.
D’ençà de la seva primera exposició individual el 1990 a la Sala d’Art L’Artística Girona comença a viatjar portat per un impuls imparable de conèixer món. Va passar uns mesos a Sydney i Nova York i va tornar d’aquestes residències amb diverses sèries de dibuixos inspirats en aquests viatges. L’any 2002 va traslladar-se a viure a Londres, on va mostrar la seva obra en exposicions a la Brick Lane Gallery i al Nettie Horn Gallery. Actualment, des de fa més de deu anys, Berlín és el centre de la seva vida artística i personal. El seu darrer treball s’ha exposat a Berlín, Düsseldorf, Hamburg, Venècia i Taiwan. Totes aquestes propostes han sorgit després de la col·laboració entre l’empresa Bonart Cultural i l’Ajuntament de Palafrugell, on a través d’un comitè impulsor s’ha treballat la multiplicitat d’espais i obres de la figura d’Eduard Bigas.
Eduard Bigas, acompanyat de l’alcalde de Palafrugell Joan Vigas i dels responsables dels diferents espais on es faran les exposicions a Palafrugell.